Zobacz na czym polega i jak efektywnie usprawnić znakowanie dla przemysłu mięsnego i przetworów mięsnych. Pomożemy dobrać urządzenie dopasowane do indywidualnych wymagań każdej linii produkcyjnej. W naszej ofercie znajdują się drukarki przemysłowe czołowych producentów.

Wyzwania branży mięsnej
Branża mięsna i przetwórstwa mięsnego boryka się obecnie z szeregiem różnorodnych wyzwań. Ponieważ jest to największy indywidualny sektor w przemyśle spożywczym, ma to pierwszorzędne znaczenie. Niemniej jednak spożycie mięsa na mieszkańca stale spada od około 2018 r. Niższe dane dotyczące produkcji nieuchronnie skierowały uwagę na produktywność i uproszczenie różnych etapów procesu produkcyjnego.
Procesy pakowania są automatyzowane, prędkość produkcji wzrasta, a wysiłki podejmowane w celu uniknięcia przestojów w produkcji są bezprecedensowe. Ważnym krokiem w tym zakresie jest dobór efektywnych technologii pakowania i znakowania. Zastosowane technologie muszą być również wystarczająco elastyczne, aby dostosować się do stale zmieniających się wymagań produkcyjnych. Przykładami są opakowania różnych rodzajów mięsa, style i rozmiary krojenia, a także trendy rynkowe. Znakowanie dla przemysłu mięsnego powinno odbywać się bez zakłóceń i minimalnym kosztem.

Zmienne znakowanie dla przemysłu mięsnego
Wymagane prawnie kodowanie i znakowanie dzieli się na kody stałe i zmienne. Kody statyczne zawierają specyfikację wartości odżywczych i alergenów, a także dane producenta i kody QR do celów marketingowych. Informacje stałe zazwyczaj drukuje się na etykiecie lub bezpośrednio na opakowaniu.
Kody zmienne są dynamiczne i ciągle się zmieniają. Odpowiednie przykłady obejmują daty przetwarzania i przydatności do spożycia, dokładne szczegóły dotyczące czasu pakowania, numery partii, a także zmienne dane pochodzące z systemów nadrzędnych, takie jak masa netto i brutto z maszyn do ważenia produktów oraz informacje o cenach. W przeciwieństwie do kodów statycznych, zastosowanie kodowania zmiennego musi być zintegrowane z procesem produkcyjnym i możliwie najbardziej ekonomiczne.
Jednak oprócz „czego”, nieodłączną rolę odgrywa także czynnik „na czym”. Inaczej mówiąc, materiały opakowaniowe, które mają być oznakowane. Sytuacja w tej chwili zmienia się dynamicznie. Konsumenci domagają się coraz bardziej zrównoważonych produktów. Odpowiednie przepisy i rozporządzenia albo zostały już wdrożone, albo znajdują się w fazie procedury legislacyjnej. Głównymi czynnikami w tym zakresie jest stosowanie materiałów przyjaznych dla środowiska i redukcja ilości odpadów opakowaniowych. Zaleceniem z punktu widzenia branży, jeśli chodzi o systemy kodowania i znakowania, jest skupienie się na wysokim stopniu elastyczności.
Technologie umożliwiające znakowanie dla przemysłu mięsnego
W przemyśle mięsnym powszechnie stosuje się trzy systemy kodowania i znakowania:
Nadruk termotransferowy (TTO)
Technologie tę często wykorzystuje się do znakowania opakowań giętkich. TTO jest często stosowane w pionowych lub poziomych maszynach napełniających. Proces drukowania odbywa się bezdotykowo. Systemy TTO wyposażone są w głowicę drukującą, która podgrzewa obszar produktu przeznaczony do zadruku i przenosi go na wyznaczony obszar drukowania za pomocą taśmy termotransferowej. Dzięki technologii TTO uzyskujemy wyjątkowo wyraźne napisy.
Technologia laserowa
Lasery na dwutlenek węgla (CO2) powszechnie stosuje się jak lasery do opakowań. Działają na długości fali od 9,3 µm do 10,6 µm. Znakowanie zwykle następuje poprzez ablację powierzchni. Przy zastosowaniu tej technologii znakowania nie wymaga żadnych innych mediów. Jakość druku jest doskonała.
Drukarka atramentowa do druku ciągłego (CIJ).
W drukarce atramentowej strumień atramentu formuje się w kropelki za pomocą elementu przetwornika. Krople te są następnie ładowane elektrycznie. Naładowane kropelki są kierowane na produkt, tworząc precyzyjne znaki. Wszystkie niekierowane kropelki wracają do systemu.
Technologia CIJ jest zdecydowanie najpopularniejszą technologią umożliwiająca znakowanie dla przemysłu mięsnego; i nie bez powodu, jest opłacalna i może być powszechnie stosowana. Oto podsumowanie zalet i wad różnych technologii.

Ciągły druk atramentowy a nadruk termotransferowy
Zaletą drukarki atramentowej do druku ciągłego (CIJ), zwanej również drukarką małych znaków, jest jej wszechstronność. Drukarki CIJ nadają się do niemal każdej powierzchni i materiału.
Dla porównania, wybór materiałów nadających się do druku w drukarkach termotransferowych (TTO) jest ograniczony. Drukarki TTO służą głównie do drukowania folii precyzyjnie prowadzonej i naciąganej na rolkę. Aby przenieść farbę z taśmy na folię opakowaniową podczas procesu znakowania, drukarki TTO wymagają przeciwciśnienia folii i płaskiej powierzchni.
Drukarki CIJ nie wymagają takiego nacisku, ponieważ kodowanie i znakowanie odbywa się bezkontaktowo, co wyjaśnia ich wszechstronność pod względem materiałów. Od folii i tworzyw sztucznych po pudełka kartonowe, szkło, a nawet produkty w puszkach. Tusz nakładany jest na wszystkie powierzchnie i kształty z odległości do 20mm.
Ciągły druk atramentowy kontra laser
Drukarki laserowe nie nakładają atramentu ani tonera na opakowanie, lecz aktywnie przekształcają powierzchnię materiału opakowaniowego poprzez wystawienie na działanie energii lasera. Technologia laserowa ma tę zaletę, że nie wymaga żadnych materiałów eksploatacyjnych.
Integracja drukarki laserowej jest bardziej złożona niż integracja drukarki CIJ. Podczas gdy drukarka CIJ wymaga jedynie zintegrowania małej głowicy drukującej z linią produkcyjną, instalacja drukarki laserowej wymaga dodatkowego wyposażenia peryferyjnego. Opary powstające w procesie druku laserowego należy odsysać za pomocą dodatkowej jednostki ekstrakcyjnej i neutralizować za pomocą filtra z węglem aktywnym.
W ramach ogólnego rozwoju minimalizacji plastiku w opakowaniach mięsnych podejmuje się wysiłki, aby stosować folie o jak najcieńszych ściankach. W przypadku druku laserowego stwarza to ryzyko przebicia folii przez energię lasera. Drukarki TTO i CIJ nie są narażone na to ryzyko, ponieważ nakładają barwnik/atrament na opakowanie. W rezultacie drukarki TTO i CJI można również łatwo dostosować do różnych materiałów opakowaniowych dzięki dostępności różnych taśm i atramentów. Drukarki laserowe z kolei muszą być precyzyjnie dopasowane do drukowanego materiału pod względem długości fali, mocy i rodzaju źródła lasera. Typ urządzenia laserowego dobierany jest zatem na podstawie materiału, który ma być zadrukowany. W przypadku zmiany materiału opakowania drukowanie przy użyciu istniejącego lasera może nie być już możliwe.
Wniosek
Pod względem elastyczności, prostej i niedrogiej integracji oraz zakresu zastosowań drukarka CIJ zwycięża, ponieważ znacznie usprawnia znakowanie dla przemysłu mięsnego.

Nowością w świecie CIJ jest LEIBINGER IQJET, czyli system usprawniający znakowanie dla przemysłu mięsnego.
IQJET łączy w sobie zalety systemów ciągłego druku atramentowego (CIJ) z dodatkową innowacyjną technologią i ekonomicznością.
Większość drukarek CIJ wymaga regularnego czyszczenia, często przed każdą operacją, co oznacza, że na ten okres należy zatrzymać linię produkcyjną. Inaczej jest w przypadku drukarek LEIBINGER. Unikalna na rynku, innowacyjna technologia uszczelniania dysz w IQJET sprawia, że czyszczenie staje się zbędne, ponieważ atrament jest zamknięty w całkowicie hermetycznym obwodzie podczas przerw w drukowaniu. Brak zatykania i wysychania atramentu, brak konieczności czyszczenia i kosztownych przestojów sprawiają, że dzień pracy staje się łatwiejszy. Drukarka rozpoczyna pracę natychmiast po ponownym włączeniu. Niezależnie od warunków otoczenia i w celu zapewnienia niezmiennie wysokiej jakości druku, IQJET stale reguluje temperaturę i lepkość atramentu.

Automatyczne uszczelnienie systemu obiegu atramentu ma również cenny efekt domina, ponieważ w przerwach między sesjami drukowania nie są używane żadne rozpuszczalniki. Odparowane rozpuszczalniki są odzyskiwane i zawracane do układu. Przy niższych emisjach IQJET charakteryzuje się nawet o 50% niższym zużyciem solventu w porównaniu z konwencjonalnymi konkurencyjnymi systemami.
Na przykład: IQJET zużywa 2,7 ml rozpuszczalnika na godzinę. Obecne konkurencyjne systemy bez odzysku rozpuszczalnika zużywają od 6 do 10 ml na godzinę. Obliczono na podstawie pracy na 3 zmiany, przepracowując łącznie 6000 godzin w roku, co roku oszczędza się 43 800 ml rozpuszczalnika.

Znakowanie dla przemysłu mięsnego i niższe koszty operacyjne
Koszty te zwykle odgrywają podrzędną rolę przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, co jest błędne, biorąc pod uwagę, że koszty operacyjne mają znaczący wpływ na produktywność przedsiębiorstwa w dłuższej perspektywie. Zapotrzebowanie na tusz, rozpuszczalnik i energię stanowią główne czynniki kosztowe. Najbardziej godną uwagi innowacją IQJET pod względem zużycia energii jest inteligentny system zarządzania pompami. W rezultacie pompy pracują z przerwami i zużywają mniej energii oraz są trwalsze. IQJET jest wyjątkowo energooszczędny i zużywa średnio zaledwie 36 watów. Ze względu na minimalne zużycie drukarka nie wymaga konserwacji przez okres 5 lat.
Integracja z operacjami
Celem LEIBINGER jest wywarcie wpływu na integrację IQJET z zakładem produkcyjnym. W związku z tym proces integracji opiera się na zasadzie „podłącz i drukuj”. Co zatem sprawia, że IQJET jest prostszy niż inne systemy znakowania? Przede wszystkim zapewnia szeroką gamę interfejsów, w tym OPC UA i zintegrowany SPS, co oznacza, że można go z łatwością zintegrować z dowolną linią pakującą. IQJET łatwo obsługuje się za pomocą najnowocześniejszego interfejsu HMI z 10-calowym wyświetlaczem dotykowym i intuicyjną obsługą przeciągania i upuszczania, podobną do tej w urządzeniu inteligentnym.
Atrament i recykling
Wydajna i zrównoważona produkcja obejmuje także materiały eksploatacyjne, w tym przypadku atramenty i wkłady. Aby znakowanie mięsa było bezpieczne atramenty CIJ mające bezpośredni lub pośredni kontakt z żywnością, wymagają specjalnych certyfikatów i mogą składać się wyłącznie z wybranych składników. W tym względzie na szczególną uwagę zasługują FDA (Agencja ds. Żywności i Leków), rozporządzenie UE (WE) nr 1935/2004 i rozporządzenie szwajcarskie nr 817.023.21 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Te trzy regulują standardy bezpieczeństwa dotyczące stosowania farb drukarskich na opakowaniach żywności. Portfolio LEIBINGER obejmuje szeroką gamę atramentów, które pasują do niemal każdego materiału i zastosowania. Przy doborze atramentu uwzględniamy także obsługę i przyczepność atramentu w specyficznych warunkach otoczenia w przemyśle mięsnym (wahania temperatury, wilgotność, procesy sterylizacji i czyszczenia/dezynfekcji). Zalecenia dotyczące atramentu dostosowujemy do potrzeb klienta i koordynujemy z wybranym systemem kodowania i znakowania CIJ.
Do ostatniej kropli
Całkowite zużycie wkładów w celu konsekwentnego zmniejszenia zużycia powinno być rzeczą oczywistą, ale tak nie jest. Systemy kodowania i znakowania często wymagają nowych wkładów, nawet jeśli te zainstalowane nie zapełniły się w 10%. Marnotrawstwo, którego możemy uniknąć i które ma negatywny wpływ zarówno na środowisko, jak i na portfel. W związku z tym możliwość recyklingu kartridży nowego IQJET stanowi dodatkową korzyść, ponieważ system drukuje aż do całkowitego opróżnienia wkładu. Dzięki temu puste wkłady utylizujemy z łatwością razem z odpadami z recyklingu tworzyw sztucznych. Co więcej, ponieważ wkłady LEIBINGER wykonuje się z jednego tworzywa sztucznego (100% PE), łatwo nadają się do recyklingu.
Trwała jakość
Najbardziej zrównoważone produkty to te, które mają długą żywotność. Systemy LEIBINGER produkuje się wyłącznie w zakładzie produkcyjnym w Niemczech. Fakt, że IQJET nie wymaga obsługi przez pięć lat, pokazuje również, że wszystkie komponenty zostały zaprojektowane z myślą o długiej żywotności. Znakowanie mięsa z IQJET charakteryzuje się niezrównaną efektywnością.

Źródło: LEIBINGER